Hoewel vier op tien Belgen denkt dat vrouwen bedrijven beter leiden dan mannen, geeft slechts een derde van hen de voorkeur aan een vrouwelijke baas. Dit is een van de vaststellingen die Randstad met zijn recente Workmonitor deed.

België verschilt op dat vlak niet zo sterk van andere landen. We hebben een iets minder uitgesproken voorkeur dan het wereldwijde gemiddelde. Terwijl wereldwijd 45% een voorkeur heeft voor een mannelijke manager ligt dit in België op 41%. Waar vrouwelijke managers wereldwijd op 36% van de deelnemers kunnen rekenen, is dit in België 30%. In België zijn er wel veel minder werknemers van overtuigd dat mannen een bedrijf beter leiden dan vrouwen (30% t.o.v. 38% wereldwijd). zij-kant vraagt zich daarom af waarom ze toch een voorkeur voor een mannelijke manager behouden. Gelukkig lijkt verandering op komst: bijna de helft van de jongere werknemers (onder 24 jaar) werkt liever voor een vrouwelijke baas dan voor een mannelijke.

Weinig bedrijven stimuleren vrouwen om manager te worden

Een andere eigenaardigheid is het feit dat Belgen relatief weinig belang hechten aan een evenwichtige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in het management van hun bedrijf. Met 69% ligt de steun hiervoor in ons land beduidend lager dan het wereldwijde gemiddelde van 84%.

Nochtans gelooft zes op tien Belgische werknemers dat het moeilijker is voor vrouwen om een leidinggevende functie te bekomen. Wereldwijd stimuleert 57% van de werkgevers vrouwen om manager te worden. Australië, Canada en de VS vormen hierbij uitschieters (allen bijna 74%). In België moeten we echter vaststellen dat slechts 42% van de werkgevers vrouwen stimuleert om een leidinggevende positie op te nemen.

Draagvlak voor quota

zij-kant vraagt al een tijdje om quota voor topfuncties in te voeren om dit onevenwicht recht te zetten. Blijkbaar bestaat hiervoor in België wel degelijk een draagvlak bij de werknemers: 53% gelooft in quota om meer vrouwen in leidinggevende functies te krijgen. Hiermee komen we in de buurt van het wereldwijde gemiddelde van 57%. Het Europees Parlement publiceerde recent trouwens drie interessante studies over quota en de positie van vrouwen binnen het Europese bedrijfsleven. Ze bieden een volledig overzicht van de bestaande wetgeving per land en drie case studies van landen zonder quota.

Gelijk loon voor gelijk werk?

Ook wat de loonkloof betreft, blijft er duidelijk werk aan de winkel. 32% van de Belgische deelnemers aan het onderzoek van Randstad zegt dat vrouwen bij hun huidige werkgever minder verdienen dan mannen in gelijkaardige functies. Een derde geeft aan dat vrouwen niet op dezelfde manier beloond worden als mannen met een gelijkaardige functie. Meer dan de helft van de werknemers is er van overtuigd dat deeltijds werk je loopbaan schaadt. zij-kant gelooft dan ook dat haar ‘Extreme housekeeping’-campagne zeker op zijn plaats is. We kunnen gewoon niet aanvaarden dat vrouwen minder dan mannen blijven verdienen. Tegelijk moet onze maatschappij beseffen dat werknemers die een goede balans tussen werk en privéleven (via o.a. deeltijds werk) belangrijk vinden, helemaal geen gedemotiveerde werknemers zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.