Lisez l’article en FR ici.

Starende blikken, seksistische opmerkingen of ongewenste aanrakingen. Elke vrouw maakte reeds straatintimidatie mee. De jongeren van Girls Make The City willen de mannen lik op stuk geven, maar ook oproepen tot respect voor iedereen. Op 20 september schrijven ze hun boodschappen op een nieuwe muurschildering in de Marollen. De Wall of Truth is één de realisaties van Girls Make The City, een initiatief van ZIJkant en Wetopia, in samenwerking met artiestes Nora Juncker en Manon Brûlé.

“Onveiligheid is het grootste probleem.” Dit zijn de woorden van Romane, een twintigjarige skater die rond de Kapellekerk in de Marollen haar tricks oefent. Alle andere deelneemsters van Girls Make The City waren het met haar eens: de stad is niet veilig voor meisjes. Straatintimidatie vormt voor hen het grootste obstakel om zich vrij te bewegen buitenshuis.

Girls Make The City

Met Girls Make The City zetten ZIJkant en Wetopia vorig najaar 25 jonge vrouwen aan het stuur om na te denken over hoe het potentieel van hun wijk en van henzelf kon ingezet worden om een betere plek voor meisjes en vrouwen te creëren. De deelneemsters komen uit zes verschillende organisaties (Habitat & Rénovation, Le Foyer des Jeunes des Marolles, Les Mèrolutionnaires, La Patinerie, BX’elles en het nabijgelegen Sint-Jan Berchmanscollege). Ze wonen, passeren of (roller)skaten in de wijk rond de Kapellekerk.

Nora Juncker & Manon Brûlé

Het recht om op straat te zijn

De workshops resulteerden in een reeks voorstellen die werden overgemaakt aan stadsplanners. Met een aantal concepten gingen de organisaties zelf aan de slag. En hoewel de vrouwen vragende partij zijn van extra bankjes en meer verlichting, blijken ze toch vooral te ijveren voor het recht om te zitten en staan waar ze willen. Want iedereen weet wat er met die nieuwe bankjes zal gebeuren.

Nour: “Alle leuke plekjes zijn door mannen ingenomen. Wij kunnen alleen maar wandelen, wandelen, wandelen. Maar waarnaartoe?”

Genderbewuste stadsplanning gaat dus ook over het aanpakken van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. Niet eenvoudig, maar de jonge vrouwen kwamen met ideeën. Zo willen ze door activiteiten te programmeren in de publieke ruimte, tonen dat de stad ook van hen is. De voorbije maanden eisten ze zo hun plek op met een buurtfeest, workshops zeefdrukken midden op straat en (roller)skate-initiaties. Nieuwe skatemodules voor beginners moeten ook andere vrouwen en meisjes aansporen om het skatepark aan de Ursulinen – een machobastion – te betreden.

Wall of Truth

Met de Wall of Truth richten de deelneemsters van Girls Make The City zich expliciet tot hun mannelijke stadsgenoten. Op deze participatieve muurschildering, vormgegeven door artiestes Nora Juncker en Manon Brûlé, schoppen ze hen een geweten en pleiten ze voor respectvol gedrag. Uiteindelijk dromen al deze jonge vrouwen van een stad waar iedereen zich vrij en welkom voelt.

Niet voor niets werd voor de muur gekozen naast het skatepark en het door de stad geplaatste urinoir dat de genderkwestie goed samenvat – vrouwentoiletten zijn nergens te bespeuren.

Op 20 september zetten de ‘girls’ zo’n dertig vierkante meter grauwe muur naar hun hand.

Een QR-code leidt voorbijgangers naar de tweetalige podcastafleveringen van Girls Make The City, waar je Brussel leert kennen door de ogen van zijn kleurrijke bewoonsters. In de laatste aflevering duikt maakster Elena Dikomitis dieper in het thema van gendersensitieve stadsplanning.

Spel rond straatintimidatie

De Wall of Truth opent niet enkel het debat rond straatintimidatie, de muurschildering vormt ook het startpunt van een sensibiliseringscampagne. Naast de Wall of Truth kwamen de deelneemsters van Girls Make The City immers ook met het idee om workshops te organiseren rond micro-agressie. In mei kregen reeds alle laatstejaars van het Sint-Jan Berchmanscollege een workshop, in elkaar gestoken door JES vzw en de meisjes van Girls Make The City. Deze input wordt nu verwerkt tot een spel rond straatintimidatie en bystandertechnieken, waarmee ZIJkant en de VUB dit najaar zullen rondtoeren.

Inhuldiging

De Wall of Truth wordt opgenomen in het permanente Street Art Parcours van de stad Brussel en zal op 20 september feestelijk worden ingehuldigd door het schepencollege, de artiesten en de organisaties van Girls Make The City.

Lees het persbericht hier.

Ondertussen in Molenbeek: een grondschildering voor Girls Play The City


Ook voor Girls Play The City, de opvolger van Girls Make The City in Molenbeek, is een kunstwerk (een grondschildering deze keer) één van de gerealiseerde voorstellen om de ruimte genderinclusiever te maken. Tijdens de workshops pleitten de jonge vrouwen van basketclub Molenbeek Rebels, atletiekclub Atlemo en buurtorganisatie Periferia voor een kleurrijk sportterrein, waar iedereen welkom is en meisjes vrij en veilig kunnen sporten. Dit inclusieve veld, waar de basketringen verschillende hoogtes hebben en er naast gebasket ook gelopen, gespeeld en gerelaxt kan worden, wordt op 13 september ingehuldigd in aanwezigheid van minister voor Grootstedenbeleid Caroline Gennez. Lees meer.

Lynn Delbeecke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.